Φωτογραφία από την εκδήλωση στο Συρράκο Ιωαννίνων


Έκθεση «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».
Ένα σημαντικό «ταξίδι» στο χρόνο, για τους Συρρακιώτες και τους φίλους του χωριού και του πολιτισμού.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν οι Συρρακιώτες και πολλοί επισκέπτες του ιστορικού χωριού τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου, την έκθεση με θέμα «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως» της πολιτιστικής κίνησης «Μέθεξις», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Συρράκου.
Επρόκειτο για ένα «ταξίδι» στο χτες και το σήμερα μέσα από την εικόνα, το λόγο και τον ήχο.
Σαράντα φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων και παράλληλη προβολή ντοκιμαντέρ του ιστορικού χωριού με ανάλογα σχόλια και παράθεση στοιχείων σε πίνακες, οδήγησαν τους περιηγητές που βρέθηκαν στον όμορφο χώρο του καινούριου συνεδριακού κέντρου «Κώστας Κρυστάλλης» στο Συρράκο, σε ένα ταξίδι που ξεκινούσε με στοιχεία του τόπου και της ιστορίας του πριν από 150 χρόνια περίπου και κατέληγε στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, σήμερα.
Σημεία αυτής τις πορεία των χρόνων αποτυπώθηκαν στο χαρτί, αλλά και στην ψηφιακή εικόνα. Μιας πορείας ενός από τα πιο σημαντικά χωριά της Ελλάδας, που έλαμψε στους αιώνες, δίνοντας στην ιστορία πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, της πολιτικής, της στρατιωτικής τέχνης, της κτηνοτροφίας, του εμπορίου, της οικοτεχνίας και τόσων άλλων.
Αλλά και ενός τόπου που ξαναβρίσκει το δρόμο του σήμερα, προσαρμοζόμενος στις σύγχρονες συνθήκες, μετά από δεκαετίες ερήμωσης, έχοντας όμως ως προτεραιότητα τον σεβασμό στο παρελθόν και την ιστορία του.
Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Συρράκου κ. Γιάννης Αργύρης αφού συνεχάρη τα μέλη της «Μέθεξις» για την πρωτοβουλία τους, επεσήμανε τις πολύπλευρες δυνατότητες χρήσης του Συνεδριακού Κέντρου και τις προοπτικές που διανοίγονται για το χωριό από την αξιοποίησή του.
Από την πλευρά τους τα μέλη της πολιτιστικής κίνησης: κκ Χρήστος Κατσάνος, Δημήτρης Γκαρτζονίκας, Βαγγέλης Γιωτόπουλος και Ηλίας Γκαρτζονίκας, αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους για τη διοργάνωση, τόνισαν ότι απετέλεσε μέρος μιας μακροχρόνιας «ηθικής ανταπόδοσης» στον τόπο για όσα τους έμαθε και τους πρόσφερε, αλλά και της εσωτερικής ανάγκης τους να μοιραστούν με όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους,κάτι τόσο όμορφο.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκαταλέγονταν και η πιο σημαντική στιγμή της τελετής των εγκαινίων, όταν τα μέλη της «Μέθεξις» ανακοίνωσαν ότι με ομόφωνη απόφασή τους, ολόκληρη η έκθεση, όταν ολοκληρώσει το “ταξίδι” της σε περιοχές του ζουν μόνιμα και δημιουργούν Συρρακιώτες, όπως τα Γιάννινα και η Πρέβεζα, θα δωριστεί στο Πνευματικό Κέντρο και την κοινότητα Συρράκου.
Στην πολιτιστική κίνηση μετέχουν πολίτες που πιστεύουν στη δύναμη και τις αξίες του Πολιτισμού και επιδιώκουν να καταθέσουν την άποψή τους, εφαρμόζοντας και πραγματοποιώντας τις ιδέες τους, μέσα από ένα πλαίσιο σεβασμού προς των ευρύτερο Χώρο αφενός και χρήσης σύγχρονων μεθόδων και τεχνικών αφετέρου.
Ο διαδικτυακός της τόπος, που αναδιαμορφώνεται αυτόν τον καιρό είναι www.m-f.grκαι το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο methexis@m-f.gr
Την εκδήλωση και τα εγκαίνια χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, με επιστολές τους οι Ηπειρώτες Υφυπουργοί: Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Σταύρος Καλογιάννης και Εθνικής Αμύνης κ. Κώστας Τασούλας. 
.

Methexis Foundation mf

H "Methexis Foundation" καταβάλει προσπάθεια μέσα από ένα ταξίδι εικόνων - λόγου και τέχνης να ταξιδέψει το διατηρητέο χωριό "Συρράκο" σε όλη την Ελλάδα, ώστε να προβληθεί ,να αγαπηθεί και να γίνει ταξιδιωτικός και πολιτιστικός προορισμός. Η εκδήλωση που περιλαμβάνει την Έκθεση , το Ντοκιμαντέρ με τον ομώνυμο τίτλο, την ειδική έκδοση και τα δρώμενα ξεκίνησε το ταξίδι της από το Συρράκο Ιωαννίνων, ταξίδεψε στην Αθήνα , στα Γιάννενα, στην Πρέβεζα .

Επιστροφή στο Συρράκο και νέο ξεκίνημα;


ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.m-f.gr

e-mail:digartz@gmail.com


Ηλίας Γκαρτζονίκας (6945 991763 Γιάννινα)
Δημήτρης Γκαρτζονίκας (6937 484444 Γιάννινα)
Βαγγέλης Γιωτόπουλος (Πρέβεζα)
Χρήστος Κατσάνος (Άρτα)

.

.

.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Newsletter

Παρακαλούμε εισάγεται το email σας για να εγγραφείτε στο newsletter μας :

Delivered by FeedBurner

Social Media

facebook youtube

Choose your language


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.
.

Ο καιρός στο Συρράκο